Noordoost Fryslân

Noordoost Fryslân is de plek waar u lichamelijk of in gedachten ‘dwaande’ (bezig) kunt zijn. Hier droomt u heerlijk weg of waant u zich in een compleet andere wereld. De regio heeft een prachtig en zeer gevarieerd landschap waar fietsen, wandelen en varen een ware beleving zijn. Noordoost Fryslân heeft alles om u op uw wenken te bedienen: een imposante waddenkust, de unieke wâlden en prachtige vergezichten. 


In Noordoost Fryslân, grenzend aan het Wad, voerde men vroeger een harde strijd tegen de zee. In het cultuurlandschap zijn de terpen, waarmee de eerste bewoners have en goed veilig stelden, hiervan tastbare getuigen. 

 

De zee werd bedwongen, maar liet kleine ondiepe stroompjes, zogenaamde prielen, achter. Dankzij deze stroompjes en oude riviertjes die vanaf de hoger gelegen zandgronden van de wouden ooit in de Waddenzee en Lauwerszee uitmondden kunt u 

tegenwoordig een ontzettend leuke watersport beoefenen: kanovaren. Al kanoënd komt u op plaatsen die u te voet of per fiets nooit kunt bereiken. Vanaf het water ziet u het mooie afwisselende landschap van Noordoost Fryslân van een heel andere kant. Onderweg is er volop gelegenheid voor koffiestops bij de vele bezienswaardigheden in het gebied.