Tips voor kanovaarders

1. Draag opvallend oranje of geel 

Draag felgekleurde kleding, het liefst fluorescerend oranje of geel, zodat andere vaarweggebruikers u goed kunnen zien. In een kano laag op het water valt u minder snel op. 

 

2. Kijk goed uit 

Kijk goed uit: vooral omdat schepen soms sneller varen dan u denkt. Een modern, ongeladen binnenvaartschip kan een snelheid behalen van meer dan 20 kilometer per uur. In specifieke gebieden mogen ook speedboten sneller varen dan 20 kilometer per uur. Kijk voldoende achterom in verband met sneller varende schepen. 

 

3. Geef elkaar de ruimte 

Vaar dicht langs de oever. Houd hierbij rekening met vissers langs de kant. Geef beroepsschippers de ruimte en blijf uit hun buurt. Vooral bij bochten en het in- en uitvaren van havens hebben zij extra ruimte nodig. Daarbij kunnen zij zuiging en golfslag niet altijd voorkomen. Lig dus niet stil in bochten of in de buurt van havenmondingen. Kies een plek op ruime afstand van varende schepen als u uw kano te water laat of eruit haalt. U kunt dan zonder last van zuiging en golfslag veilig in- of uitstappen en zo voorkomt u onveilige situaties op het water. 

 

4. Dode hoek beroepsvaart 

Beroepsschippers kunnen u soms niet zien door de dode hoek voor hun vaartuig. Die kan maar liefst 350 meter lang zijn. Ofwel, drie voetbalvelden achter elkaar! Pas uw koers en snelheid zo aan dat u buiten de dode hoek blijft. Als u de stuurhut van het schip kunt zien, kan de schipper u ook zien! 

 

5. Duidelijke koers 

Laat met uw koers en snelheid duidelijk zien wat u van plan bent en wijk daar niet abrupt van af. 

6. Laat schepen snel passeren 

Blijf niet kanoën naast of vlak voor andere vaarweggebruikers. Als schepen u naderen of voorbij willen varen, werk dan mee. Maak voldoende ruimte en minder vaart. Hoe sneller het schip voorbij is, hoe eerder u weer veilig kunt kanoën. Kano alleen naast elkaar als er geen andere schepen in de buurt zijn. 

 

7. Hoornstoot bij gevaar 

Schippers kunnen bij gevaar een lange stoot op de hoorn geven. Dit signaal kan voor u bestemd zijn. Reageer alert en geef andere vaarweggebruikers de ruimte. 

 

8. Haven uit, vaarweg in 

Als u een haven uitvaart, kan het gebeuren dat andere vaarweggebruikers u pas zien wanneer u al op het vaarwater bent. Bijvoorbeeld doordat de kribben hun het zicht belemmeren. Let dus goed op. 

 

9. Goed zicht 

Kano alleen bij een zicht van minimaal 500 meter. Bij minder zicht bent u lastig met het oog waar te nemen. Bovendien bent u dan slecht of niet zichtbaar op de radar van beroepsschippers. 


10. Leer de vaarregels 

Als kanoër bent u een kwetsbare gebruiker van de vaarwegen. Het is dan ook van levensbelang dat u als kanoër de vaarregels voor kleine vaartuigen goed kent. Net als de betekenis van de verkeerstekens langs de vaarwegen. Zo gaat u goed voorbereid de vaarweg op. Een klein vaarbewijs komt altijd goed van pas. 

 

Vragen? 

Kijk op: www.varendoejesamen.nl of bel Rijkswaterstaat op 0800-8002.