7. Grutte Wielen / It Bûtenfjild

Aantal km : 14
Tijdsduur : 4.5 uur
Startpunt(en) :

Haven, Rinia van Nautaweg, 

9061 AW Gytsjerk

Overdraagplaats(en) :       3

 

Een kanoroute door twee natuurgebieden. De Grutte Wielen biedt veel variatie In begroeiing. Dit komt door de aanwezigheid van verschillende grondsoorten en overgangen van nat naar droog gebied. In het Ottema-Wiersma natuurreservaat groeien mooie planten zoals de waterlelie, grote valeriaan, gele lis en koninginnekruid, waar veel vlinders op af komen. Ook is er een kans om de zeldzame vlinder zilveren maan te zien. 

Vanaf opstapplaats Gytsjerk kunt u de regio kanoënd verkennen door in zuidelijke richting te vertrekken en rechtsaf De Ryd op te gaan. Aan het einde is een doorgang naar de Sierdswiel en de Grutte Wielen. Vanaf de Grutte Wielen kunt u rechtsaf, de Bonkefeart op, richting het centrum van Leeuwarden. Als u linksaf gaat komt u op de Ryptsjerker Feart, die door Ryptsjerk naar Feanwâlden gaat. De hier beschreven route gaat linksaf, de Ryptsjerker Feart op. Na een haakse bocht en twee ‘slingers’ kunt u op de splitsing rechtsaf gaan langs het Ottema-Wiersma reservaat.

 

Na de overdraagplaats kunt u rechtdoor. Bij de splitsing kunt u rechtsaf naar Feanwâldsterwâl of linksaf langs het reservaat. Gaat u langs het reservaat, dan komt u bij een volgende splitsing waar u kunt kiezen uit de richting Mûnein (linksaf ) en de route Bûtenfjild (rechtsaf). De totale afstand vanaf het startpunt tot Mûnein, inclusief de tocht rondom het Ottema-Wiersma natuurreservaat is 16 km. 

Cartografie: © 2011 Herman Dorgeloo